dimecres, 26 d’octubre del 2016

Actualització de la distribució de Spiranthes spiralis.

Orquídia de fins a 35 cm d'alçada. Roseta basal de fulles glauques i glabres. Inflorescència formada per flors blanques i petites disposades en espiral, de label sencer i sense esperó. L'espirant autumnal o campanetes de tardor (Spiranthes spiralis) no és difícil d'identificar perquè és la darrera orquídia en florir, entre finals de setembre i octubre, i la única de la comarca que té pèls, la majoria glandulosos.

Vista general de Spiranthes spiralis. Xavier Béjar 2016
Aspecte general. Xavier Béjar 2016.

Roseta basal de Spiranthes spiralis. Xavier Béjar. 2005
Roseta basal. Xavier Béjar 2005



A la Garrotxa és gairebé arreu, com es pot observar en el mapa de distribució de l'any 2013. Creix en pastures, brolles i landes entre els 130 i els 1500 metres. Fa tres anys mancaven observacions a Mieres, l'extrem oest de la Vall de Bianya i l'extrem nord de Montagut i Oix. Aquesta absència era probablement deguda a la manca de prospeccions.

En el següent mapa apareixen els límits comarcals, els territoris del Ripollès i de l'Alt Empordà que formen part de l'Espai d'Interés Natural Alta Garrotxa, i una retícula de referència de UTM de 5x5 km. Els punts corresponen a observacions dins territori comarcal i els cercles buits a observacions de fora de la comarca.

Mapa de distribució de Spiranthes spiralis a la Garrotxa 2013
Distribució de Spiranthes spiralis a la Garrotxa 2013

Els mesos de setembre i octubre de 2016 s'han prospectat algunes de les quadrícules buides i s'han constatat la presència de Spiranthes spiralis a Mieres, a Falgars (la Vall d'en Bas) i a la Vall de Bianya de forma que s'ha actualitzat la seva distribució ampliant l'àrea on l'espècie tardorenca és present.


Mapa de distribució de Spiranthes spiralis a la Garrotxa 2016
Distribució de Spiranthes spiralis a la Garrotxa 2016

Les diferències observades en la distribució de la retícula UTM 5x5 es deu al canvi que es va produir a partir de 2015 per la transformació del sistema de referència de ED50 a ETRS89.